
ייעוץ זוגי ומשפחתי – חד משמעית עובד! זוגות רבים הצילו את משפחתם ואת עתיד ילדיהם מפירוק וממצוקה, כאשר פנו לקבל סיוע של יועץ זוגי מקצועי בזמן. זוגות המגיעים גם בעת משבר קשה ביותר, גם כאשר נדמה שאבדה כליל החברות והאהבה וגם אחרי משבר אמון כתוצאה מבגידה – הצליחו להרים עצמם מהמקום הנמוך ביותר למקום הגבוה ביותר בחייהם ובחיי משפחתם. תוכלו לקרוא מכתבים רבים של זוגות שחוו זאת ואף לשוחח איתם אם תבקשו. אך כדי שהדבר יקרה – נדרשים שלושה תנאי יסוד ראשונים :
- ששיקום הקשר יהיה מטרה משותפת של שניכם
- מוכנות לפנות לייעוץ ו"לעבוד" כדי להשיג את השינוי המיוחל. (אפילו פניה של אחד מכם בשלב ראשון)
- פניה אל יועץ זוגי מומלץ ומנוסה שידע למנף במקצועיות ובנחישות את ההזדמנות, אולי האחרונה, שאתם נותנים לקשר שלכם כדי לחזור לאיתנו, וכדי להוביל אתכם אל עבר החזון הזוגי שלכם.
מדוע חשוב לפנות לייעוץ זוגי ומשפחתי
קצת סטטיסטיקה: רוב הפניות לייעוץ זוגי (כ-80%) הן של נשים. מתוך 20% הגברים שפונים – חלקם "קיבלו משימה" מבת הזוג למצוא ולפנות ליועץ. כפי שעולה מהמחקר, נשים ככלל, באות לזוגיות עם מערכת ציפיות גבוהה, מפורטת ומגובשת מהתנהלות הקשר הזוגי ומהתנהלות התא המשפחתי יותר מאשר גברים. נשים בד"כ רגישות יותר מבני הזוג שלהן לשיבושים ולשחיקה באיכות מערכת היחסים הזוגית ואצלן נדלקות נורות האזהרה בד"כ מוקדם יותר ובעוצמה גבוהה יותר. אזהרה – שהשותפות הזוגית כבר לא מתפקדת כפי שהיא אמורה לתפקד. כמו כן, ככלל, נשים נוטות להיות מושפעות רגשית הרבה יותר משיבושים במערכת הזוגית, מה שמערער את תחושת הביטחון שלהן באופן משמעותי, בעוד שלמרבית הגברים יש פחות רגישות, יותר מנגנוני הגנה ויותר "הסברים מרגיעים" למצב ויותר יכולת לפצות על חוסרים בזוגיות ע"י העברת מרכז הכובד של תחושת השייכות והמוטיבציה שלהם לעבר העבודה, הקריירה והחברים.
בראיה הנשית לעומת זאת, לאיכותו וחוזקו של הקשר הזוגי יש משקל גדול יותר בתחושת השייכות, הביטחון והשקט הנפשי מאשר בראיה הגברית, ולכן אצל נשים שחיקה או התערערות הקשר הזוגי מעוררים לחץ וחרדה רבים ומכאן תחושת דחיפות לשינוי ולפיתרון – המובילים אותה להתייעץ עם חברות או קרובות משפחה כדי למצוא יועץ זוגי מומלץ. חלקן אף יודעות לומר כי הן מחפשות ספציפית יועץ גבר, משום שהן חשות כי לבן הזוג שלהן יהיה כך נוח יותר לשתף ולהיפתח.
מה שעור ההצלחה של ייעוץ זוגי ומשפחתי?
שעור ההצלחה של ייעוץ זוגי מקצועי עומד על כ- 85% ! כאשר "הצלחה" משמעה יציאה מהמשבר הזוגי וחזרה לחיי זוגיות טובים. ישנה שונות במידת ההצלחה בין זוגות שונים כתוצאה ממשתנים שונים וביניהם: מידת המוטיבציה של שני בני הזוג להשיג את השינוי זוגיות ומוכנותם לתת לנושא משקל ראוי. יש לזכור שעצם ההסכמה של בני הזוג לפנות יחד לייעוץ זוגי כבר מעניקה להם נקודת פתיחה טובה מאוד להצליח. משתנה משפיע נוסף הוא מידת הפתיחות ללמידה ולשינוי של שני בני הזוג, לרבות היכולת והמוכנות לשנות גישה וליישם את השינויים הנדרשים שעליהם סוכם בפגישות הייעוץ.
מדוע בן הזוג שלי מתנגד לייעוץ זוגי ומשפחתי?
לעיתים זה לא נשמע "פוליטיקלי קורקט לדבר על כך, אבל כשמדובר בייעוץ זוגי – מתברר כי גברים ונשים מתייחסים ופועלים אחרת !
ייתכן ואת כבר הבנת שאתם זקוקים לייעוץ זוגי מקצועי, אבל כשאת פונה אל בן זוגך הוא מתחמק מהרעיון בנימוקים שונים. לעיתים קרובות, ההתנגדות לייעוץ תנומק בסיבות כמו "אין צורך", "אין זמן" או "אין כסף". במקרים אחרים יציע בן הזוג שנדבר ונפתור הכל לבד, כאשר את יודעת שהניסיונות לדבר "לבד" בעבר לא הגיעו רחוק. אז הנה מספר סיבות – מדוע מרבית הגברים נרתעים מייעוץ זוגי:
- יחסית לנשים – לגברים לרוב פתיחות נמוכה לקבלת ייעוץ וסיוע לגבי חייהם מגורם חיצוני.
- גברים פחות חשים בצורך בייעוץ, בשל רגישות נמוכה יותר ל"חריקות" בזוגית.
- פירוש "תלונות" בת הזוג כנובעות מבעיה פרטית שלה ולא מבעיה בזוגיות.
- מבוכה משיתוף במידע אישי.
- רתיעה מחשיפה רגשית וקושי בתקשורת רגשית.
- לעיתים, חשש מלהיות ה"מיעוט הגברי בחדר" בפגישות הייעוץ.
כיצד להביא בכל זאת את בן הזוג שלך לייעוץ זוגי, אם הוא מתנגד?
נתחיל מהסוף – כפי שאפשר להבין מרשימת הסיבות למעלה, התנגדות בן הזוג שלך נובעת מכך שהוא נרתע מהדימוי שלו על מה שמתרחש בייעוץ זוגי ולא מהדבר עצמו. לאחר שיחווה פגישת ייעוץ – ברוב המקרים ישנה את עמדתו לחיוב ואף עשוי להפוך לתומך נלהב !
אם בן הזוג שלך נרתע מייעוץ זוגי או מתנגד במפורש, אם הוא מסביר לך מדוע זה לא נחוץ או לא יעיל, אין כאן כל הפתעה- כפי שהוסבר למעלה. זו התגובה השכיחה של מרבית הגברים לרעיון "המפחיד" הזה. אל תרימי ידיים ואל תמשיכי להמתין שישנה את עמדתו – פשוט תרימי טלפון ותקבלי הדרכה מפורטת ומעשית איך לפעול כדי שבתוך זמן קצר תהיו את ובן זוגך בתהליך הייעוץ שישנה את חייכם.
הרעיון הוא להחליף את "הדימוי המרתיע" והשגוי במידע אמתי ומרגיע על הדרך בה הדברים מתנהלים בפועל, ותוך כך גם להפוך את דמות היועצת/היועץ ליותר מוכרת. למשל – השלב הבא יהיה שניזום שיחת טלפון קצרה בין בן זוגך לבין היועץ – שיחה קצרה ולא מחייבת – שבמהלכה הוא יבין וישתכנע שחששותיו מהתהליך אינם במקומם, ויבין שהתועלות והרווחים מתהליך הייעוץ בעצם חשובות מאוד גם בשבילו – ולכן הדבר שווה ניסיון.
לסיכום
מכאן מובן, שהתנגדות בן הזוג איננה סיבה להרים ידיים ולהשלים עם זוגיות שאינה טובה ואינה מספקת! תרימי טלפון ומשם נתקדם יחד עד שהמטרה החשובה תושג ! בהמשך כפי שקרה עשרות פעמים, בן הזוג יודה לך וגם ילך להמליץ לחבריו ללכת בעקבותיו. (ראו מכתבי המלצה של גברים באתר בדף "ייעוץ זוגי המלצות").